omgaan-met-honger-fit360
Omgaan met honger
2 juni 2014
smoothie-madness
The Smoothie Madness and the Bullshit
6 januari 2015
Laat alles zien

Fructose

Fructose op fit360 blog

Fructose: Goed of minder goed?

Goed als je het maximaal bij 2 stukken fruit per dag houdt. Kinderen tot 5 jaar minimaliseren.

Duidelijk in dit artikel hebben we het over natuurlijke fruitsuikers en niet over bijvoorbeeld Fructose Corn Syrup, afgekort HFCS. In Nederland is het beter bekend onder de naam glucosefructosestroop, oftewel maisstroop.

Fructose is een enkelvoudige suiker die voorkomt in vruchten / fruitsoorten.

Fructose valt in de categorie verteerbare koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die het lichaam kan opnemen en gebruiken als energiebron, de niet verteerbare koolhydraten kunnen niet worden opgenomen door het lichaam, maar hebben wel een belangrijke functie van de darmen, deze worden ook wel voedingsvezels genoemd.

Fructose wordt in het lichaam omgezet in glucose waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt en daardoor de alvleesklier insuline gaat aanmaken om glucose te verwerken. Alles wat overtollig (smoothie = teveel fruit) is wordt direct omgezet in lichaamsvet.

Uiteraard is een stukje fruit aan te raden, ja een stukje fruit, want een appel heeft in vergelijking met 5 jaar geleden 40 % meer suiker aan boord, hoeveel suiker de fruitsoorten afzonderlijk van elkaar aan lading hebben, hangt af van waar ze vandaan komen. Veel appelsoorten zijn al genetisch gemanipuleerd! Test het maar! Je ziet nog nauwelijks een bruine plek op een appel en als je een appel doorsnijd veranderd hij ook nauwelijks van kleur.

Steve Jobs kennen we allemaal! Hij richtte zijn bedrijf op en gaf het de naam Apple omdat hij Fruitariër was.

‘Ik was een fruitariër in die tijd. Ik at alleen fruit. Nu ben ik net zo’n vuilnisbak als iedereen. We waren ongeveer drie maanden te laat met het inzenden van een fictieve bedrijfsnaam dus ik dreigde om het bedrijf Apple Computer te noemen tenzij iemand voor vijf uur ’s middags die dag een betere naam zou verzinnen. Ik hoopte dat dat de creativiteit zou stimuleren, maar de naam bleef hangen. En dat is waarom we Apple heten.’

Steve Jobs is inmiddels overleden aan alvleesklierkanker hij had een zeldzame vorm (neuro-endocriene kanker) een minder agressief type die betere overlevingskansen biedt. In 2004 werd deze diagnose gesteld. In eerste instantie was Jobs tegen het idee van een conventionele medische interventie, en wilde zijn ziekte bestrijden met een speciaal dieet. Uiteindelijk is hij toch overgegaan op conventionele medische zorg. Het mocht uiteindelijk niet baten, in 2011 overleed hij in het bijzijn van familie.

Ashton Kutcher acteur van 2 1/2 men en de ex-man van Demi Moore, de inmiddels 38 jarige acteur vertolkte in 2013 de rol van Steve Jobs in de film/biografie “Jobs” ! Nadat Kutcher als voorbereiding op zijn rol het Steve Jobs-dieet had uitgeprobeerd, moest hij al snel worden opgenomen in het ziekenhuis. Hij kreeg naar verluidt last van zijn alvleesklier. Steve Jobs stierf op 5 oktober 2011, toevallig of niet, aan alvleesklierkanker.

Fruitariërs eten, zoals de naam al doet vermoeden, enkel fruit. Sommigen voegen daar ook noten en zaden toe, maar groenten, granen en alle dierlijke producten zijn taboe.

Vermoeidheid

Maar volgens specialisten is enkel en alleen op fruit leven haast onmogelijk. Je mist daardoor namelijk heel wat voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren en de meeste vitamine B’s. Zo kan een tekort aan vitamine B12 leiden tot bloedarmoede. Een gebrek aan calcium, proteïnen en ijzer veroorzaakt dan weer vermoeidheid en lusteloosheid. Het gebruik van voedingssupplementen kan hierbij een oplossing zijn. Fruitarisme werkt daarnaast ook osteoporose in de hand en het verzwakt het immuunsysteem.

Het is dan ook niet aangeraden om het dieet je hele keven voor 100 procent te volgen. De meeste mensen volgen het dieet slechts een gedeelte van de tijd of voor slechts een gedeelte van de producten.

Kinderen gestorven

Bij kinderen is een fruitarisch dieet helemaal af te raden omdat het groei- en ontwikkelingsproblemen veroorzaakt. Er zijn al kinderen gestorven omdat ze opgevoed werden volgens de principes van het fruitarisch dieet. Daardoor zijn al verschillende kinderen weggehaald bij ouders.

De natuur stelt nog heel wat andere voedingsmiddelen ter beschikking dan alleen fruit. En dat is natuurlijk niet zonder reden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hulp nodig? Chat met mij
Accepteer eerst ons privacybeleid om een gesprek te beginnen.