The-body-achieves-what-the-mind-believes-fit360
Doelgericht Trainen
27 augustus 2013
Fructose op fit360 blog
Fructose
5 juli 2014
Laat alles zien

Omgaan met honger

omgaan-met-honger-fit360

Omgaan met honger

We hebben onszelf in de afgelopen 50 jaar getraind op het consumeren van zoveel mogelijk eten van alles wat lekker is. Het is gegaan van noodzaak naar eet maar raak! Het wordt weggeschreven onder het motto “je moet genieten want je leeft maar 1 keer”.

Welvaart is mooi, welvaart betekent veel van alles, oftewel “The sky is the limit”, dat is natuurlijk het aller mooiste. Kijk naar Amerika, daar hebben ze letterlijk de slogan “Het land van de onbegrensde mogelijkheden” overgenomen in alles. Wat dacht je van “All You can eat”. Europa ligt in de kielzog van Amerika en je kunt gerust zeggen dat wat daar gebeurd in ongeveer 1 tot 2 jaar ook in Europa gebeurd. Je kunt nu zeggen dat wij al een aantal jaren bekend zijn met dezelfde uitspraken als daar. De fastfood-restaurants schieten hier letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Zit er al een McDonalds, dan zetten we op hetzelfde plein er gewoon een Burger King en een KFC naast.

De Cijfers en de feiten van McDonalds (Nederland);

  • 246 Fastfoodrestaurants
  • 159 McDrives
  • 3 Miljoen klanten per week

All You Can Eat Restaurants

De afbeeldingen zeggen genoeg! Voor een vast bedrag zoveel je maar kunt eten! Maar waarvoor? Wat is de doelstelling?

De producten die je voorgeschoteld krijgt bestaan voornamelijk uit koolhydraten die je lichaam als snelle koolhydraten behandelt, vaak lege koolhydraten, dus suikers! En juist deze worden razendsnel door je lichaam omgezet in vet! Denk aan witte rijst, deze heeft een hoge glycemische index en bevat weinig vezels. Een handvol rijst bevat ruim 350 calorieën!

Verleidingen

We kunnen natuurlijk nog een tijdje doorgaan met het benoemen van verleidingen of misleidingen, noem het hoe je het ook noemen wilt uiteindelijk ben jezelf verantwoordelijk voor het wel of niet innemen van een substantie!

Hoe zit dat dan met kinderen? Wanneer zijn zij verantwoordelijk voor hun eigen handelen; 12, 14, 16 of pas bij 18 jaar? Wanneer houd je als volwassenen een kind tegen bij de voordeur van McDonalds op hun eigen verjaardagsfeestje om hem of haar vervolgens te vertellen dat ze helemaal geen honger hebben maar trek en dat het eten van bijvoorbeeld kipnuggets een NO CAN DO is! Sta even stil bij de gedachte dat je deze vraagstelling klaar hebt staan! Heeft deze dan nut? Nee, ik denk het niet! De middelvinger zal je krijgen en de vraag of je misschien wel goed bij je hoofd bent!

Stel je voor dat je de tijd en gelegenheid krijgt om alle klanten van de McDonalds filialen in Nederland gedurende een week mag gaan proberen tegen te houden! Je raad het al? Je hebt het weleens gezien op TV of in een film, “een op hol geslagen kudde met buffels”, dat zal ongeveer het effect zijn in plaats van de middelvinger!

De verleidingen weerstaan staat parallel met “omgaan met honger”!

Feitelijk erg simpel de theorie laat een tweetal mogelijkheden zien, langzaam minderen met eten, vervolgens volledig stoppen met eten voor een aantal dagen en dan langzaam weer opstarten. Vrij vertaald: afleren en aanleren! En dat kan onder begeleiding of met therapie! De tweede manier is cold turkey, ’s avonds om 18:00 stoppen met eten en net zolang volhouden tot je gigantisch uit je bek gaat stinken! De geur wordt ook wel met de reuk van aceton vergeleken. Je lichaam gaat over op vetverbranding en eiwit verbranding, vooral de vetzuren zullen de reuk afgeven. Dit zal vooral na een nacht rusten gebeuren, omdat in de nacht het basale metabolisme de glycogeen voorraad in de lever zal verbruiken.

Even technisch / half Jip en Janneke : De koolhydraten (brandstoffen) raken op! Jij voed niet meer bij! Dus gaat het lichaam op zoek naar een vervangende brandstof, deze zal met een normale actieve houding / beweging van het lichaam vetreserves en eiwitten gaan aanspreken als brandstof! door de afbraak van vetzuren komen er ketonen vrij in het bloed op dit moment is het lichaam in ketose, je kunt dit testen door bij de apotheek bijvoorbeeld “Ketostix” (teststrips voor Urine-analyse) aan te schaffen, deze geven nauwkeurig aan of je lichaam in een ketogene toestand is.

Goed om te weten! Vet heeft niet alleen negatieve eigenschappen, vanuit nature heeft lichaamsvet alleen maar positieve eigenschappen! Denk daarbij aan het beschermen van organen het transporteren van mineralen en vitaminen en het inkapselen van gifstoffen. Dat laatste is bijvoorbeeld heel goed om even aan te denken als je gaat vasten, deze gifstoffen kunnen namelijk tijdens de verbranding vrijkomen, waardoor je nogal misselijk kan worden en beroerd, buiten dat het lichaam schreeuwt om je glycogeen voorraad aan te vullen, moet het lichaam hard werken om gifstoffen af te voeren en overgaan op rantsoen, mentaal zwaar terwijl de verleidingen op de loer liggen.

Ik zeg kop op, al brand je een bos plat tot op de grond, het komt tien keer beter terug “de natuur vind er dus iets op”!

Dus jij ook: Het zit allemaal tussen je oren, daar wordt besloten of je iets wel doet of niet doet. Ook al is jouw brein overgenomen door de voedingsindustrie en weet je dat het zo is! Jij maar dan ook alleen jij ; beslist over jouw lichaam, over jouw gezondheid, over hoe jij gezien wilt worden en misschien wel later herdacht wilt worden. Je bent altijd wel het voorbeeld van iemand, laat dan zien dat je het kunt en het door kunt trekken..all the way! Als je er geen klote om geeft, dan mag dat ook, ieder zijn eigen waarde! Maar als je wilt veranderen? Doe het dan ook!

Make your change today and do it all the way! Spread the word to end the Bullshit!

Don’t feed your mouth! Feed the body what it needs

PS: Ik weet dat het al vaak gezegd is, maar het brandt op mijn lippen! De titel van deze blog heet “Omgaan met honger” Denk even aan het volgende!!!

Elke 6 seconden sterft een kind op deze aardbol van de honger!
Think about that!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hulp nodig? Chat met mij
Accepteer eerst ons privacybeleid om een gesprek te beginnen.