Gezonde voeding
07/05/2014
Vet verbranden
09/05/2014
Show all

squatten

Welke spieren train je tijdens het squatten?

Squats de moeder der bewegingen in trainen Of je nu vet wilt verbranden of je nu extra spiermassa wilt opbouwen

Compound exercises / multi-joint movements, vrij vertaald; samengestelde oefeningen, ook wel multi-gewrichtsoefeningen dat zijn oefeningen die één of meer spiergroepen en meerdere gewrichten aan het werk zetten.

Deze oefening richt zich voornamelijk op de beenspieren (quadriceps), maar ook op de, hamstrings, kuiten, billen,de ‘core’, onderrug en buigt de enkels, knieën, taille en heupen. Bovendien wordt ook je core getraind: als je de squats juist uitvoert, zal je voelen dat je zowel je benen als je rug als je buikspieren aan het trainen bent.

De juiste techniek bij het squatten

De juiste techniek is net als bij het deadliften zeer belangrijk! Verkeerd squatten kan leiden tot verschillende blessures. Bovendien zal je bij het verkeerd uitvoeren van de squats ook niet de juiste resultaten behalen. Daarom is het van groot belang de juiste techniek toe te passen. Heb je de techniek nog niet volledig onder de knie? Start dan eerst met squats zonder extra gewichten, nl. body weight squats.

Je start vanuit een rechtstaande positie met je voeten iets wijder dan schouderbreedte. Je tenen wijzen lichtjes naar buiten. Vervolgens span je jouw buikspieren aan zodat je een rechte rug krijgt en buig je door je knieën. Hierbij is het dus zeer belangrijk dat je rug recht blijft en dat je jouw hoofd in lijn houdt met je ruggengraat. Dit betekent dus dat je altijd recht voor je uit blijft kijken.

Bij het door je knieën buigen breng je je achterwerk naar achteren door je heupen naar achter en naar beneden te brengen. Let er vervolgens op dat wanneer je door je knieën buigt je knieën niet voorbij je voeten komen. Blijf zakken tot je dijen (bijna) parallel zijn met de vloer. Als je helemaal beneden bent, is het belangrijk dat je het gewicht verdeelt over de hele lengte van je voeten.

Vervolgens keer je terug naar de beginpositie. Let erop dat je rug recht blijft en houd je buikspieren gespannen. Door je buikspieren aangespannen te houden, kan je beter de juiste positie behouden en train je bovendien ook je core beter. Let goed op de positie van je knieën en voeten en zorg ervoor dat je voeten niet bewegen tijdens de oefening.

Tip: adem in tijdens het zakken en adem uit tijdens het rechtkomen.

Eens je de juiste techniek correct kan toepassen, kan je naar het squat rack overschakelen of kiezen voor een losse barbell met daar de nodige gewichten op om een extra moeilijkheidsgraad aan de oefening toe te voegen.

Succes bij het squatten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×

Hi!

Klik op een van onze experts hieronder om te chatten op WhatsApp of stuur ons een e-mail op info@fit360.nl

× Hi, kan ik u ergens mee helpen?