squatten
08/05/2014
Omgaan met honger
27/07/2017
Show all

Vet verbranden

Vet Verbranden

Bij afslanken denken wij direct aan gewicht verliezen.

Maar wat we eigenlijk willen is vet verbranden!

Vetverbranding! Maar dan goed vet verbranden ! Maar hoe dan?

Lees het hele bericht! Daarna moet vet verbranden bijna….vanzelf gaan..!!!

Het lichaam zit ingenieus in elkaar, maar als je begrijpt hoe de basis van je lichaam in elkaar zit en je begrijpt hoe belangrijk het is om daarin alles gezond te houden dan wordt alles hopelijk een stuk duidelijker.

Iets te dik

 

Maar hoe dan?

Je wilde ooit leren fietsen of je rijbewijs halen, uiteindelijk is het gelukt! Om ergens voor te slagen, moet je dus leren! Veel oefenen en continu jezelf overhalen. Belangrijk is dan om je te focussen.

 • Focus op voeding.
 • Focus op fysieke training.
 • Focus op mentale gezondheid.
 • Focus op lichamelijke gezondheid.

En het belangrijkste; Heb geduld, “Veel geduld”!!!!

Wat is de volgorde in het verteringsproces

Mond en speekselklieren
Door te kauwen start de vertering van koolhydraten, daarbij heb je speeksel nodig die bestaat uit amylase, slijm en lysozyme, er is geen absorptie.
Slokdarm
Je slokdarm is er om het voedsel door te kunnen slikken, je hebt daarbij slijm nodig, waardoor het slikken beter gaat, er is geen vertering of absorptie.
Maag
Na het doorslikken komen voeding en drank via de slokdarm in de maag terecht. De maag is een verwijd deel van het spijsverteringsstelsel wat zich tussen de slokdarm (oesofagus) en de dunne darm bevindt. De maag bevindt zich aan de linkerkant in de buikholte direct onder het diafragma. De vorm van de maag is afhankelijk per persoon en wordt beïnvloed door de ademhaling die voor de beweging van het diafragma zorgt. Bij de meeste mensen heeft de maag echter de vorm van de letter “J”. De maag heeft meerdere functies, de belangrijkste is de enzymatische vertering van voeding.
Pancreas
De pancreas ligt onder de maag. Hij bevindt zich tussen de milt en het duodenum. De kop van de pancreas ligt precies in de eerste ronding van de dunne darm direct na het begin van de dunne darm vanuit de maag. De alvleesklier speelt een zeer belangrijke rol in de spijsvertering, omdat de alvleesklier belangrijke spijsverteringsenzymen secerneert. Ook speelt de alvleesklier een belangrijke rol bij de regulering van de bloedglucosespiegel. De alvleesklier scheidt hiervoor insuline of glucagon uit. Insuline komt vrij vlak na de maaltijd en zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose op kunnen nemen. In de lever en spiercellen kan glucose in de vorm van glycogeen worden opgeslagen. Wanneer de bloedglucosespiegel daalt scheidt de alvleesklier glucagon uit. Glucagon zorgt ervoor dat glycogeen wordt afgebroken tot glucose.
Lever
De buikholte wordt aan de bovenzijde afgesloten door het diafragma. Het diafragma bevindt zich direct onder de longen. In de buikholte aan de rechterkant direct onder het diafragma bevindt zich de lever. Als de lever niet vergroot is, komt hij niet onder de ribbenboog uit. Het model van de lever lijkt een beetje op een driehoek waarbij de breedste kant tegen het diafragma ligt en de punt naar onder. De lever is de chemische fabriek van het lichaam. De lever is zeer belangrijk in het op peil houden van de bloedglucosespiegel, het ontgiften van het lichaam, het produceren van gal het verwerken van verzadigd vet naar onverzadigd vet.
Dunne Darm
De dunne darm is het gedeelte van het maagdarmkanaal waar de maag op uitmondt. Het bestaat uit verschillende onderdelen (duodeneum, jejunum en ileum) en is in totaal ongeveer 6 meter lang. De belangrijkste functie van de dunne darm is het verteren van voeding en het absorberen van splitsingsproducten, water en vitamines.
Dikke Darm
De dunne darm gaat over in de dikke darm. In het onderste rechter kwadrant van de buikholte gaat het ileum over in het cecum. Het cecum is het eerste onderdeel van de dikke darm. Daarna gaat de dikke darm over in het ascending colon. Dit is het opstijgende deel van de dikke darm. Wanneer de dikke darm weer naar boven is opgestegen gaat hij over in het transversum colon. Dit deel van de dikke darm loopt van rechts naar links in de buikholte. Links aangekomen gaat de dikke darm over in het descendum colon. Het descendum colon gaat weer over in het sigmoïd. Het sigmoïd gaat weer over in het rectum. De dikke darm is met name belangrijk in de opslag. In het laatste deel van de dikke darm, het sigmoïd wordt de ontlasting opgeslagen. Ook wordt in de dikke darm nog wat water en Vitamine K geabsorbeerd. Vitamine K speelt een belangrijke rol in de bloedstolling.

Nu weten hoe de volgorde is van mond naar …

Maar hoe belangrijk is het dat deze organen goed blijven werken.

Laten we inzoomen op de lever;

In de lever spelen zich ongeveer 600 verschillende processen af. In de lever worden allerlei essentiële stoffen geproduceerd, zoals vetten en eiwitten. Daarnaast maakt de lever giftige stoffen, zoals medicijnen of alcohol onschadelijk en speelt de lever een belangrijke rol bij de energiehuishouding. Zonder lever kan de mens niet leven. Wanneer de lever onherstelbaar is beschadigd, is een levertransplantatie de enige kans op genezing.

Hieronder staan een aantal belangrijke functies van de lever

Koolhydraatstofwisseling
Bij de vertering van voedsel komen suikers zoals glucose vrij. Deze suikers worden via het bloed naar de lever getransporteerd. De lever slaat suiker, dat we niet direct nodig hebben, op in de levercellen als glycogeen (zetmeel). Een gezonde lever bevat altijd veel glycogeen. Wanneer we behoefte hebben aan extra suikers, zet de lever glycogeen weer om in glucose. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens inspanning en sporten. Glucose wordt vervolgens afgegeven aan het bloed, wat energie levert om te bewegen. Op die manier speelt de lever een belangrijke rol bij het constant houden van de bloedsuikerspiegel.

Eiwitstofwisseling
Bij de vertering van eiwitten in de dunne darm ontstaan aminozuren. Deze worden via het bloed naar de lever getransporteerd. De lever kan van deze aminozuren nieuwe, bruikbare eiwitten vormen. De bruikbare eiwitten geeft de lever af aan het bloed, dat de eiwitten door het lichaam verspreid. Eiwitten zijn bijvoorbeeld belangrijk bij de opbouw van spierweefsel. Daarnaast worden in de lever een aantal belangrijke bloedeiwitten gevormd; onder andere globuline, dat een belangrijke rol speelt bij de afweer tegen ziekteverwekkers. En protrombine, dat een rol speelt bij de bloedstolling.

Vetstofwisseling
In de dunne darm vindt de vertering van vetten plaats. Hierbij ontstaan vetzuren. Deze vetzuren worden via het bloed naar de lever getransporteerd. De lever verandert de vetzuren van structuur. Zogenaamde verzadigde vetten verandert de lever in onverzadigde vetten. Deze zijn beter bruikbaar voor de stofwisseling. Onverzadigde vetten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als brandstof, of omgezet worden in lichaamsvet.
Ontgifting
Ons lichaam krijgt dagelijks te maken met schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld door stoffen die we inademen of die we met onze voeding binnenkrijgen. Maar ook door roken, alcoholgebruik en gebruik van medicijnen komen schadelijke stoffen ons lichaam binnen. Daarnaast kunnen bij de stofwisseling producten ontstaan die schadelijk zijn voor het lichaam. De lever neemt deze “giftige” stoffen op uit het bloed, en maakt ze onschadelijk. De lever doet dit door de schadelijke stoffen te binden aan een bepaald eiwit: glucuronzuur. Of door de schadelijke stoffen van structuur (opbouw) te veranderen, waardoor ze onschadelijk worden. De onschadelijk gemaakte stoffen worden vervolgens met de galvloeistof of urine uit het lichaam verwijderd.
Vorming van gal
Levercellen produceren galvloeistof. Via de galwegen wordt de galvloeistof naar de galblaas getransporteerd. Als we vet eten, trekt de galblaas samen. Hierdoor wordt galvloeistof afgegeven aan de dunne darm. De galvloeistof is daar nodig voor een goede vertering van vetten.
Opslagfunctie
In de levercellen kunnen allerlei stoffen opgeslagen worden. Bijvoorbeeld glycogeen, zoals hierboven bij ‘koolhydraatstofwisseling’ te lezen is. Ook vetten, aminozuren, vitamines en metalen zoals ijzer en koper kunnen in de levercellen worden opgeslagen, totdat het lichaam ze nodig heeft.

Houd je Lever dus gezond

Vet verbranden is dus niet zo moeilijk

Nee toch, want wat hebben we geleerd: zuinig te zijn op onze organen.

Wat hebben we zojuist geleerd over de lever?

Zorgen dat deze geen alcohol binnen krijgt en zorgen dat we niet afstevenen op leververvetting. Hoe doen we dat?

 • Geen alcohol nuttigen. Langdurig gebruik van alcohol kan een ontsteking van de levercellen veroorzaken. De ontstoken levercellen functioneren minder goed waardoor vetstapeling in de lever ontstaat. (Het meest zielige excuus dat ik ooit gehoord heb is; “Dan heb ik geen leven meer“. Waarschijnlijk heb ik het verkeerd verstaan en bedoelde degene “Dan heb ik geen lever meer”.
 • Skip teveel suikers, Diabetes (suikerziekte) type 2
  Mensen met diabetes type 2 hebben een resistentie voor insuline opgebouwd. Dat wil zeggen dat het lichaam ongevoelig is geworden voor insuline. Insuline wordt door de alvleesklier geproduceerd en speelt een belangrijke rol bij de suikerstofwisseling. Als het lichaam ongevoelig is voor insuline is de suikerstofwisseling verstoord en blijft de bloedsuikerspiegel hoog. Het te veel aan suikers wordt in de lever omgezet in vetten. Deze vetten worden in de lever opgeslagen waardoor leververvetting ontstaat. Deze vorm van diabetes kan ontstaan door verschillende factoren zoals erfelijke aanleg, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging.

Hoe werkt het lichaam en hoe verbrand je vet?

We gaan er even van uit dat je gezond bent geen medicatie slikt en alle organen goed werken! Bij een goede inspanning zoals een duurloop op de juiste hartfrequentie in combinatie met een goede krachttraining en de juiste voeding kan je even simpel door de bocht “vet verbranden” Wat is technisch gezien “vet verbranden”: Energie verbruiken in je lichaam door vetreserves aan te spreken en te verbruiken, wat daarvan overblijft is koolstofdioxide en water wat door middel van urineren en transpireren je lichaam verlaat.

2 Comments

 1. Mark schreef:

  Inderdaad!
  Hmm.. Effe nadenken! Ja ik heb maar 1 lichaam!
  WTF Geen flauwekul! echt wel een duidelijk stukje schrijven.

 2. Sara schreef:

  Hoe moeilijk kan het zijn! En inderdaad de juiste mindset zet zoden aan de dijk!
  Goed stuk! Lekker duidelijk!
  Keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×

Hi!

Klik op een van onze experts hieronder om te chatten op WhatsApp of stuur ons een e-mail op info@fit360.nl

× Hi, kan ik u ergens mee helpen?